Tóth Krisztina

magyar asztalitenisz klasszisok tóth krisztina

Tóth Krisztina (Miskolc, 1974. május 29.)

Hétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett.

  • Pályafutása

A Gödöllői SC-ben kezdett játszani 1983-ban, nevelőedzője Orgoványi Imre volt. 1985-ben átigazolt a Statisztikába, a Marczibányi téren 2000-ig játszott. Ez idő alatt érte el legnagyobb serdülő és ifjúsági sikereit: 1988 és 1991 között kétszeres serdülő és négyszeres ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmes lett. 1990-ben bemutatkozott be a felnőttválogatottban is.

1991-ben a Statisztikával a magyar bajnokság mellett a BEK-ben is első helyet szerzett. Ifjúsági pályafutását európai ranglistavezetőként zárta. 1994-ben ismét BEK-győztes lett. A birminghami Eb-n párosban első helyet szerzett Bátorfi Csillával, csapatban pedig a harmadik helyen végzett.

1995-ben a Kínában rendezett vb-n bronzérmes lett párosban Bátorfi Csillával, a Statisztika színeiben pedig ismét elsőséget ünnepelhetett a BEK-ben. November végén megnyerte a hazai Top–12-versenyt. 1996-ban, a pozsonyi Eb-n aranyérmes lett vegyespárosban, Vlagyimir Szamszonovval, s jött a menetrendszerű BEK-siker is a Statisztikával. Ahogyan 1999-ben, valamint 2000-ben szintén, s az utóbbi évben a brémai Eb-n csapatban és párosban Bátorfival egyaránt aranyérmet szerzett. Ebben az évben a német TSV Busenbach csapatához igazolt.

A sydneyi olimpián női párosban negyedik helyen végzett Bátorfi Csilla oldalán. A bronzéremért játszott mérkőzés örökké emlékezetes marad azok számára, akik látták. Igaz, már az is érthetetlen volt, hogy egyáltalán megrendezték ezt a találkozót, hiszen más világversenyeken már nem terhelik az elődöntőben vesztes játékosokat azzal: még egyszer szívják fel magukat, és a nem titkolt csalódás után még egyszer asztalhoz álljanak. S a magyaroknak ez már sok is volt. Pedig nagyszerűen játszottak, vesztes helyzetből fordítottak, de a döntő szettben elhagyta őket a szerencse. Volt két vitatott poén is, amely után a dél-koreai pár örülhetett. A két vesztes lány arca láttán minden magyarnak összeszorult a szíve. Csilla tartotta magát, és néhány perc múlva már nyilatkozott is, Kriszti azonban erős zokogásban tört ki: az elmúlt percek, órák, napok, hetek, hónapok és talán évek összes feszültsége kitört rajta.

2003-ban a courmayeuri Eb-n vegyespárosban az osztrák Werner Schlagerrel első, női párosban Bátorfival második, csapatban harmadik volt. Ebben az évben a világranglistán az igen előkelő 16. helyen állt.

2006-ban a szintén német Langweid együtteséhez igazolt. 2007-ben a belgrádi Eb-n csapatban első, női párosban Póta Georginával második, vegyespárosban az orosz Alekszej Szmirnovval harmadik lett. 2008-ban a szentpétervári Eb-n női párosban Pótával első, csapatban második, egyesben harmadik volt, klubjával német csapatbajnok lett. 2009-ben klubcsapatával német bajnok és BL-döntős volt. 2010-ben az európai Top–12-versenyen a harmadik helyen, és ismét német csapatbajnok lett.

A 2011-es Eb-n csapatban és párosban Póta Georginával harmadik volt. Az egyéni versenyben a legjobb nyolcig jutott, míg 2012-ben tagja volt a csapat-világbajnokságon 11. helyezett magyar válogatottnak.

2014 májusában beválasztották az Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség sportolói bizottságába. Mandátuma 2018-ig szól. 2013 áprilisa óta a Bajor Asztalitenisz Szövetségben dolgozik, szakmai referensként az utánpótlásért felel.

Sportpályafutása elismeréseként 2000-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, 2014-ben pedig MOB-érdemérmet kapott. A Magyar Asztalitenisz Szövetség a 2014-es Generációk Csatáján búcsúztatta el a versenyzéstől.

  • 🏆Kiemelkedő eredményei

  • 1-szeres világbajnoki bronzérmes – 1995, Tiencsin: női páros
  • 7-szeres Európa-bajnok – 1994, Birmingham: női páros; 1996, Pozson: vegyespáros; 2000, Bréma: csapat és női páros; 2003, Courmayeur: vegyespáros; 2007, Belgrád: csapat; 2008, Szentpétervár: női páros
  • 29-szeres magyar bajnok
  • 1-szeres európai Top–12 győztes
  • 6-szoros BEK-győztes
  • 13-szor az év magyar női asztaliteniszezője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejegyzés megosztása