Kreisz Tibor

Kreisz Tibor a magyar asztalitenisz aranycsapat tagja

Kreisz Tibor (1958)

Világ- és Európa-bajnok védőjátékos. 2001-ben súlyos autóbalesetben maradandó sérülést szenvedett, ezért vissza kellett vonulnia az aktív sportolástól.

  • Pályafutása

Abban az időszakban került a Bp. Spartacus asztaliteniszezői közé, amikor a klub a legsikeresebb korszakát élte. 1975-ben belekóstolhatott a közös sikerbe, amikor szerepelt a csapatbajnokságot nyert gárdában. Egy évvel később azonban klubot kellett cserélnie az akkoriban fegyelmi eljárásokkal sújtott Klampár Tiborral, így a Postásban folytatta pályafutását.

Egy évvel később katonai szolgálata idejére a szolnoki Kilián FSE sportolója lett. Addigra már felfigyelt rá a szövetségi kapitány, Berczik Zoltán is, és meghívta a válogatott keretbe, ahol megszakításokkal tíz éven át szerepelt. A következő években aratta legnagyobb sikereit. Az 1978-as Európa-bajnokságon aranyérmes lett a csapattal (rajta kívül Jónyer, Klampár és Gergely alkotta a győztes gárdát), párosban negyeddöntős volt, egyesben pedig a harmadik helyen végzett. A következő évben indult az Europe Top–12-viadalon, amelyen kilencedik lett. Az 1979-es phenjani világbajnokságon is a keret tagja volt. Párosban ismét a legjobb nyolc közé került, miközben a Jónyer, Klampár, Gergely fémjelezte csapatot senkinek sem sikerült megállítania: az együttes Kínát kétszer is legyőzve lett világbajno. Kreisz négy mérkőzést játszott a menetelés során, és valamennyit megnyerte.

Az 1980-ban Európa-bajnoki negyedik, 1981-ben pedig világbajnoki második helyezett csapatban is asztalhoz állt. Az 1982-es budapesti Európa-bajnokság után hosszabb kihagyás következett a karrierjében, s utoljára az 1987-es világbajnokságon játszott a magyar válogatottban.

A nyolcvanas évek közepétől Hollandiában, majd Belgiumban légióskodott, 1987-ben holland, 1989-ben pedig belga csapatbajnok lett.

  • 🏆Kiemelkedő eredményei

  • 1-szeres világbajnok – 1979, Phenjan: csapat
  • 1-szeres vb-ezüstérmes – 1981 Újvidék: csapat
  • 1-szeres Európa-bajnok – 1978, Duisburg: csapat
  • 2-szeres Eb-bronzérmes – 1978, Duisburg: egyes; 1980, Bern: csapat
  • 1-szeres magyar bajnok
👍Kreisz az Avantiban
Bejegyzés megosztása