Jacobi Roland dr.

Jacobi Roland dr. (Besztercebánya, 1893. március 9. – Budapest, 1951. május 22.)

Egyesületei: ZRI (1907-1909), Magyar Testgyakorlók Köre (1910-1913), Budapesti Budai Torna Egylet (1923-1928).

  • Pályafutása

Jacobi Roland régi brassói család sarja. Tanulmányai folytatása miatt költözött Budapestre, ahol sportolni kezdett. A Markó utcai gimnázium tanulójaként részt vett a ZRY-társaság megalapításában, és együtt pingpongozott a többi fiúval egy Hold utcai kávémérésben felállított asztalon. Később beneveztek az országos bajnokságra, és hamarosan megtörték a MAFC egyeduralmát. Jacobi 1909-ben megnyerte a bajnokságot egyesben és párosban is.

A következő évben már az MTK játékosaként védte meg bajnoki címeit, 1911-ben pedig harmadszor is győzött párosban, ismét Mechlovits Zoltánnal az oldalán. Az 1912. évet Berlinben töltötte, így nem indult a versenyeken, majd a világháború közeledtével a magyar asztalitenisz, mint versenysport tizenkét évre tetszhalott lett.

1923-ban éledezni kezdett a hazai pingpong, és ebben Jacobinak is fontos szerep jutott, ő volt az egyik legjelentősebb klub, a BBTE vezéralakja. 1924-ben megnyerte a klub által rendezett tornát, a következő néhány évben pedig váltakozó sikerrel vetélkedett a kor másik nagy játékosával, Mechlovits Zoltánnal. Mindketten tagjai voltak a magyar asztalitenisz első válogatott csapatának, amely az 1925-ös Ausztria elleni mérkőzéssel mutatkozott be (11-5-ös győzelemmel). Jacobi az újraindult országos bajnokságban, vegyes párosban aranyérmet nyert, emellett több külföldi tornán is az első helyen végzett. Az 1925-ben megalakult Magyar Országos Asztalitenisz Szövetségben is vezető tisztségviselő lett.

Eközben másik sportágát, a teniszt sem hanyagolta el. 1925-ben a fedett pályás országos bajnokságon párosban első lett. Később a Magyar Országos Lawn-Tennis Szövetség tanácstagjává választották, és a BBTE tenisz szakosztályának is elnöke volt.

1926-ban Berlinben, a német bajnokság küzdelmei közepette megalakult az asztalitenisz nemzetközi szövetsége, elhatározták az első világverseny megrendezését, és feltűnt a gumiborítású ütő. Jacobi mindenütt ott volt, a világbajnokság előtt megnyerte az osztrák bajnokságot, majd páratlan sikersorozatot produkált Londonban: egyesben, párosban (Pécsi Dániellel) és csapatban is győzött, vegyes párosban pedig második lett (az angol Linda Gleesonnal). Ugyanebben az esztendőben több újságcikke mellett megjelentette a Ping-pong játék című könyvét, és tanulmányt írt a Magyar Sport Enciklopédiájába is. Ő tudósította a Nemzeti Sportot a londoni, majd később a stockholmi világbajnokságokról.

Két évvel később Stockholmban is tagja volt a világbajnok csapatnak, Mechlovits Zoltánnal pedig bronzérmet szereztek párosban. Ez után befejezte a versenyzést, és inkább sportvezetői minőségben segítette a sportot, a BBTE alelnökeként tevékenykedett.

A Budapesti Tudományegyetem jogtudományi karán szerzett jogi doktori címet. A Belügyminisztériumban titkárként, majd miniszteri tanácsosként, osztályvezetőként dolgozott.

  • 🏆Legkiemelkedőbb eredményei

  • 4-szeres világbajnok – 1926: egyes, 1926: páros, 1926, 1928: csapat;
  • 1-szeres világbajnoki ezüstérmes – 1926: vegyes páros;
  • 1-szeres világbajnoki bronzérmes – 1928: páros;
  • 6-szoros magyar bajnok – 1909-10: egyesben, 1909-11: párosban, 1925: vegyes párosban;
  • 18-szoros válogatott – 1925-1928 között
Bejegyzés megosztása