GENERÁCIÓK CSATÁJA 2014

Asztalitenisz Gála és Pingpong Verseny

generációk csatája astalitenisz gála és meghívásos pénzdíjas verseny

Hírek

Régi idők pingpongja a Generációk Csatáján

📁 Hírek 🕔03.november 2014

A Generációk Csatáján nem csak a legendák játékát csodálhatja meg a közönség. Bemutató keretében annak is szemtanúja lehet, hogy a pingpongot kezdetekben milyen öltözékben, s milyen ütőkkel játszották.

Az asztalitenisz meglehetősen hosszú múltra tekint vissza: egyes források szerint már a XII. században ismerték, és játszották a pingponghoz hasonló játékot. A sportág mai formájában a XIX. században jelent meg Angliában szabadidős szórakozásként, úriemberekhez méltó testmozgásként.

Természetesen az angol kisasszonyok és urak öltözékükben is megadták a módját a sportolásnak, s a kornak megfelelő divatos ruhákban ütögették a pingponglabdát. A Generációk Csatája ötletgazdájának, Fazekas Péternek pedig az jutott eszébe, hogy milyen poénos lenne, ha a gálán bemutatnák, miben is játszották régen az asztaliteniszt.

– A rendezvényen kiállítjuk a régi ütőket, innen jött az ötlet, hogy ezekkel bemutatót is kellene tartani, méghozzá a régi időknek megfelelő öltözékben. Kezdetben nem tudtam, honnan lehet ezeket megszerezni, de van egy úriember, aki teniszütőket gyűjt, sőt pingpongütői is vannak a XIX. század végéről, a XX. század elejéről, és végül ő segített hozzá a megvalósításhoz.

Két-két ruha áll rendelkezésre, azokat a lányokat, akik magukra öltik ezeket, már megtalálták, csak a fiúk hiányoznak a feladatra. De Péter szerint biztosan lesznek vállalkozó szellemű fiatalok, akik beöltöznek a bemutatóra.

– Ez a december 20-ai gálaműsor része lesz. A program összeállításában Hajdú B. István segédkezik, aki szerencsére már sokkal jobban van infarktusa után, és biztosan vállalja a műsorvezető szerepét.

Egyébként sem a ruhákban, sem az ütőkkel nem egyszerű asztaliteniszezni: a labdát épphogy csak át lehet ütni. Régen az ütőt ugyanis kemény bőr borította, de játszottak parafaütővel is, sőt kezdetben húrozott volt, mint a teniszütő. A labdák pedig sokkal könnyebbek és kisebbek voltak, mint manapság.

A pingpong amúgy már a XX. század elejére komoly népszerűséget ért el egész Európában, és ekkora vált ismerté Ázsiában, elsősorban Dél-Koreában, Japánban és Kínában is. A sportág elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az asztalitenisz versenysport jellege. Az első asztalitenisz-világbajnokságot 1926-ban rendezték, a kezdeti időben Magyarország nagyhatalomnak számított.

A sportág legeredményesebb játékosa a mai napig is az a Barna Viktor, aki 1929 és 1954 között 22 világbajnoki címet szerzett, de híres és elismert játékos volt Szabados Miklós is, aki tizenötször nyert világbajnokságot. A tervek szerint a Generációk Csatája gáláján videó összefoglalók formájában ezek a legendák is megelevenednek a képernyőn.

A pingpong történetéről szóló összefoglaló videó ITT tekinthető meg.

Share this article with friends