GENERÁCIÓK CSATÁJA 2014

Asztalitenisz Gála és Pingpong Verseny

generációk csatája astalitenisz gála és meghívásos pénzdíjas verseny

Az Aranycsapatról

A negyedik magyar asztalitenisz aranycsapat

A képen balról jobbra: Gergely Gábor, Klampár Tibor, Jónyer István, Takács János, Kreisz Tibor és Berczik Zoltán vezető edző

Az asztalitenisz világbajnokságok történetében a férfi asztalitenisz szakág úgy fordult át a hetvenes évekre, hogy japán és kínai győzelmek váltogatták egymást. A japánok csodafegyvere az újdonság, a szoft volt és ez lehetővé tette, hogy egy új elemet vigyenek a játékba, a pörgetést. Mégsem az ázsiaiak, hanem az európaiak voltak azok, akik a pörgetést tökéletesíteni tudták.

A svédek hét év alatt, több, mint húsz játékost próbáltak ki, mire rátaláltak a harmadik nyerő emberre, Bengtssonra és az ő egyéni bajnoki címe után, 1973-ban felértek a csúcsra. Bercziknek szerencséje és különleges érzéke volt ahhoz, hogy Jónyer és Klampár mellé hamar megtalálja a harmadik, nyerő embert, a magyar ranglista 37. helyezettjét, Gergely Gabit.

Berczik iszonyú tempót diktált. Tanítványai napi hét-nyolc órai edzés keservei alatt tökéletesítették a pörgetést, a tenyeres oldali oldalpörgetést (ld. Jónyer „kifli”), a fonák pörgetést (ebben Gergely akkor a világ legjobbja volt), a gyors- és a visszapörgetést. 1971 és 1979 között ezzel a stílussal egy egyéni és két páros világbajnoki címet sikerült szerezniük. Egy, a szakma csúcsán lévő vezető edző, kitűnő stáb, fantasztikus edzőpartnerek segítették a három kiemelkedő játékost.

Végül elérkeztünk 1979-hez, Észak-Korea fővárosába, Phenjanba. Az előző két VB-n még a kínaiak voltak jobbak. Egyrészt azért, mert akkoriban annyian űzték náluk ezt a sportágat, mint hazánk összlakossága, másrészt, mert mindent tudtak ebből a sportból. Magasra feldobott, borzasztó nehezen fogadható szervák, újfajta ütőborítás, játék közbeni ütő forgatás. Berczik erre készítette fel a csapatot és persze hozzátette a már említett nagy pluszt, a kitűnő, két oldali pörgetést. Akár rövid, akár hosszú az adogatás, abból egyből megindulva meglepték ellenfeleiket.

A kínaiak ellen már a csoportmeccseken összesorsolták a fiúkat, de sima 5-2-vel vágtunk oda. A nagy menetelés aztán egészen a döntőig repítette a mieinket. Az elődöntőben a japán csapatot küldték haza, hogy aztán 1979. április 30-án, életük legnagyobb meccsét játsszák le, 22.000, természetesen a kínaiaknak szurkoló, tomboló közönség előtt. A három zseni nem bízott semmit sem a véletlenre. Csodálatos, máig felejthetetlen pillanatokat okozva nyerték a magyar férfi asztalitenisz 12. csapat világbajnoki címét.

Ennél több aranyat csak a kínaiak tudtak nyerni. A képzeletbeli dobogón, mögöttünk álló svéd barátaink „csak” 7 csapat aranyat tudtak nyerni.

 • 🏆A magyar válogatott eredményei az 1979-es világbajnokságon

 • Magyarország-Koreai NDK 5-1, Magyarország-Lengyelország 5-0
 • Magyarország-Kína 5-2, Magyarország-Franciaország 5-1
 • Magyarország-Jugoszlávia 5:3, Magyarország-USA 5-0
 • Magyarország-NSZK 5-2, Magyarország-Románia 5-1
 • Magyarország-Japán 5-1
 • A döntő: Phenjan, 1979., április 30., 22 ezer néző
 • Magyarország–Kína 5:1 A győztes csapat összeállítása: Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor
 • Gergely Gábor–KuoJao-hua 2-0 (10, 18), Jónyer István–LuCsi-vej 2-0 (12, 19), Klampár Tibor–LiCsen-si 2-0 (17, 11),
 • Jónyer–KuoJao-hua 1-2 (19, –19, –19), Gergely–LiCsen-si 2-1 (–13, 9, 17), Klampár–LuCsi-vej 2-1 (–17, 10, 11)
 • Kreisz Tibor az USA és Románia, Takács II János Románia ellen szerepelt a vb-n.

 

Share this article with friends