GENERÁCIÓK CSATÁJA 2014

Asztalitenisz Gála és Pingpong Verseny

generációk csatája astalitenisz gála és meghívásos pénzdíjas verseny

Hírek

Legendák a Generációk Csatáján

📁 Hírek, Kiemelt hírek 🕔11.október 2014

Mindketten tagjai voltak a svédek legendás csapatának. Számtalanszor nyertek világ-, és Európa-bajnokságot. Decemberben pedig a magyar közönség is láthatja őket a Generációk Csatáján. Mikael Appelgren és Jörgen Persson is részt vesz a gálán.

Igazi világsztárok érkeznek a Generációk Csatájára. A kiváló játékos, Fazekas Péter által megálmodott, s a MOATSZ közreműködésével megvalósuló december 20-i sportági gálán  – amelynek bevételét az utánpótlás javára fordítják a szervezők – az elmúlt évtizedek hazai nagyságai mellett külföldi sztárvendégek is asztalhoz állnak.

Elfogadta a meghívást az eseményre a svédek két korábbi extraklasszisa, a négyszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok Mikael Appelgren, valamint az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Jörgen Persson is.

Mikael Appelgren élő legenda. Azzal írta be magát az asztalitenisz történelmébe, hogy a páros és három csapat világbajnoki aranyérme mellett ő volt az első asztaliteniszező, aki három aranyérmet nyert egyéniben az Európa-bajnokságokon. A legelsőt éppen 1982-ben Budapesten.

A másodikat pedig 1988-ban, a párizsi Eb-n. Az elődöntőt azóta is a modern asztalitenisz történelem egyik valaha volt legjobb meccsének tartják, amelyet „Apple” honfitársa, Jan-Ove Waldnerrel játszott. Az utolsó szettben a labdamenetek olyan hosszúra nyúltak, hogy egy-egy játékon belül akár 25-30 alkalommal is érintették a labdát. Waldner olyan keményen ütött, ahogy csak bírt, de „Apple” szinte mennyezetig érő pörgetései kivégezték. Amikor végül Waldner megadta magát, a mintegy tízezres tömeg szinte megőrült, úgy üvöltöttek, ordítottak és tapsoltak.

Nem kevésbé emlékezetes Jean-Philippe Gatien elleni meccse az 1991-es csibai világbajnokság csapatversenyében. A címvédő svédek a nyolcaddöntőben találkoztak a franciákkal, akiknek nagy önbizalmat adott, hogy Waldner elvesztette a meccsét Eloi ellen. Három győzelemre voltak attól, hogy a legjobb nyolc közé kerüljenek, a háromból két meccset Gatien játszott Appelgrennel. A gyors lábú franciának általában nem jelentett problémát „Apple” stílusa, viszont aznap minden fordítva történt és mindkét meccsét elvesztette. Ez pedig önbizalmat adott a svédeknek, akik végül zsinórban másodszor nyerték meg a vb-t.

Először 1989-ben álltak a dobogó legfelső fokára, a világbajnokság döntőjében Appelgren simán verte az addig egyeduralkodó Kína sztárjait, Jiang Jialiangot és Chen Longcant. A vb-győztes csapatban Waldner és Appelgren mellett Jörgen Persson volt az alapember.

1983-ban mutatkozott be a nemzetközi porondon, három év múlva pedig már Európa trónjára ült. 1989-ben a vb-n egyéniben döntőt játszott, de ott a csúcsformában lévő Waldner megverte. 1991-ben azonban már nem talált legyőzőre, így Csibában kétszer is a nyakába akasztották az aranyérmet. A legendás csapat egyébként 1993-ban hazai pályán tette fel az i-re a pontot: Göteborgban már harmadszor lettek világbajnokok. 1999-ben pedig a negyedik elsőségüket is megszerezték.

Bár Persson hihetetlen eredménysorral rendelkezik, az olimpiai szereplés miatt hiányérzete van. 1988 óta hét alkalommal vett részt a játékokon – ezt csupán a jugoszláv-horvát színekben versenyző Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive mondhatja el magáról –, de érmet nem sikerült szereznie. Sydneyben és Pekingben is a negyedik helyen végzett.

Pályafutása során háromszor nyerte el a Nemzetközi Fair Play-díjat, az 1988-as szöuli olimpián, az 1989-es dortmundi világbajnokságon és az 1996-os olimpiai selejtezőn tanúsított, kiemelkedően sportszerű magatartásáért.

A tervek szerint a skandináv pingponglegendák egymással játszanak bemutatót, majd Appelgren megmérkőzik Klampár Tiborral, a gálához kötődő férfi verseny győztesének pedig Persson lesz a kihívója.

A repülőjegyek már megvéve, már csak jönniük kell a gálára.

Share this article with friends