GENERÁCIÓK CSATÁJA 2014

Asztalitenisz Gála és Pingpong Verseny

generációk csatája astalitenisz gála és meghívásos pénzdíjas verseny

Hírek

Köszönjük Kriszti!

📁 Hírek, Kiemelt hírek 🕔16.december 2014

Tóth Krisztina az ELTE portásfülkéjében nézte végig Bátorfi Csilla 1986-os Eb-diadalát, s rendkívül motiválttá tette az a tudat, hogy egyszer akár ő is a dobogó legfelső fokán állhat. Arra persze tizenkét évesen nem gondolt, hogy az akkor még csodált asztaliteniszezővel közösen ér el sikereket, köztük a sydneyi olimpiai negyedik helyet. A Generációk Csatáján a kiváló pingpongos méltóképp szeretne elköszönni a közönségétől.

„1986-ban éppen újoncversenyen voltam az ESMTK-ban, amikor apukám szólt, hogy bemondták a rádióban: Bátorfi Csilla döntőt játszik egyéniben az Eb-n. Beszálltunk a Trabantba, siettünk, de láttuk, hogy nem foguk hazaérni a kezdésre, ezért bekéredzkedtünk az ELTE portásfülkéjébe és ott néztük végig fekete-fehérben a meccsét. Tizenkét évesen hatalmas élmény volt, s motiváció, ha sokat edzek, akkor benne lehet a pakliban, hogy egyszer én is odakeveredem.” – idézte fel Tóth Krisztina a Magyar Asztaliteniszezők Portrésorozatának vele készült részében.

Arra akkor még egyáltalán nem gondolt, hogy Bátorfival párosozhat, pedig erre csupán négy évet kellett várnia: olasz nemzetközi versenyen álltak össze először, amelyet megnyertek. 1995-ben világbajnoki bronzérmet szereztek, 1994-ben és 2000-ben is Európa-bajnokok lettek. Sydneyben pedig minden idők legjobb magyar asztalitenisz eredményét érték el: negyedik helyen végeztek.

Ki ne emlékezne a bronzmérkőzésre, amelyen Csilla és Kriszti parádés játékkal 2-0-s hátrányból egyenlített, majd a döntő szettben, csupán két ponton múlt, hogy nem állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

– Huszonöt éves pályafutásom alatt több tucat emlékezetes meccset játszottam, de ha ki kell emelnem ezek közül valamelyiket, akkor a Sydneyben játszott páros bronzmeccs lenne az egyik. Ha nyerünk a dél-koreaiak ellen, akkor megszereztük volna a magyar asztalitenisz első olimpiai érmét. Szintén jó emlékeket őrzök a 2000-es brémai Európa-bajnokságról, amelyen a csapatdöntőben megvertük a Tian-Zörnerrel, Hong Gotschal és Nemes Olgával toronymagas esélyesnek számított német válogatottat, ráadásul női párosban is Európa-bajnokok lettünk Csillával.

Harmadikként a 2004-es dániai egyéni Pro Tour győzelmét említette, mint mondta, akkor még nem volt super, major és challenge kategória, és ez nagyon-nagy dolognak számított. Ahogy az is, hogy az 1983-ban a Gödöllői SC-ben Orgoványi Imre irányításával asztaliteniszezni kezdő, majd 1985-től 2000-ig a Statisztikában játszó Tóth Krisztina 1988 és 1991 között kétszeres serdülő és négyszeres ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmes lett, és az ifi éveit európai ranglistavezetőként zárta.

1990-ben bemutatkozott a válogatottban, 1991-ben a Statisztikával a magyar bajnoki cím mellett a női BEK-ben is első helyen végzett, utóbbit hat alkalommal nyerte meg a klub játékosaként. A Bátorfi Csillával párosban nyert Eb-aranyakon kívül Vlagyimir Szamszonovval 1996-ban, Werner Schlagerrel 2003-ban győzött vegyespárosban a kontinensviadalon. Csapatban a már említett brémai diadal mellett 2007-ben is a dobogó legfelső fokára állhatott, valamint 2008-ban Póta Georginával nyert párosban Eb-t.

Emellett huszonkilencszeres magyar bajnoknak, egyszeres Top 12-es győztesnek, több mint kétszázszoros válogatottnak vallhatja magát és tizenháromszor választották meg az év magyar női asztaliteniszezőjének. Továbbá számos Eb-ezüst, és bronzérem került a vitrinjébe, a Langweid színeiben pedig német bajnok és BL-döntős volt.

2014 májusában beválasztották az Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) sportolói bizottságába. 2013 áprilisa óta a Bajor Asztalitenisz Szövetségben dolgozik, szakmai referensként az utánpótlásért felel. 30-35 gyerek tartozik közvetlenül hozzá, akik a bajor válogatottat alkotják, de besegít az edzőképzésbe is.

Sportpályafutása megkoronázásaként 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, 2014-ben pedig MOB Érdemérmet kapott.

A Generációk Csatája gáláján neki is fontos szerep jut, sőt ő lesz az est egyik főszereplője, hiszen a szervezők a rendezvényen kívánnak köszönetet mondani neki a hosszú és rendkívül eredményes pályafutásáért.

– A Generációk Csatája nagyon jó ötlet, rengeteg energia és idő kell ahhoz, hogy magas színvonalon rendezzék meg. De fontos, hogy az asztalitenisz megmutassa magát időnként, és nemcsak komoly hagyománya, hanem reményteljes jövője is van. Remélem telt ház lesz, mert én is méltóképpen szeretnék elköszönni a közönségemtől, akiktől rengeteg szeretetet és elismerést kaptam az elmúlt huszonöt évben. Szóval örülök, hogy ilyen gála keretein belül lesz a köszöntésem.

Share this article with friends